MÉTAL DÉPLOYÉ

“Door de gebogen panelen met strekmetaal, ziet de driehoekige punt van het gebouw eruit als de achtersteven van een zeilschip dat zo weg kan varen.”

Het kantoorgebouw in Courbevoie, een voorstad van Parijs die grenst aan de zakenwijk La Défense, dateert uit 1987. Met zijn driehoekige punt en witte granieten gevel was het in die tijd een opvallend gebouw dat bekend stond als de “Driehoek” (Le Triangle).

Ondanks zijn aparte vorm en witte kleur, viel het acht verdiepingen tellende gebouw niet meer op in zijn huidige omgeving. Bovendien voldeed het kantoor niet meer aan de eisen van deze tijd. Hoog tijd voor een grondige renovatie!

Verfrissende opknapbeurt

Om het gebouw weer een sterke ‘persoonlijkheid’ te geven en het gemak en welzijn van de kantoorgebruikers te vergroten, richtte architect Studio Vincent Eschalier zich vooral op de renovatie van de gevel, het dak en de kantoorindeling. Om ervoor te zorgen dat het gebouw zich onderscheidt van de omliggende gebouwen, koos hij voor opvallende innovatieve materialen.

Strekmetaal Oxygene 110XS

De gevel (1.000 m2) is voorzien van panelen met strekmetaal Oxygene 110XS in een licht gebogen vorm. In totaal heeft Métal Déployé 255 panelen van 1530 x 2935 mm geleverd. De keuze voor strekmetaal werd niet alleen ingegeven door architectonische overwegingen, maar ook economische afwegingen en het comfort voor de gebruikers speelden hierbij een rol. Strekmetaal is licht, relatief goedkoop en snel te monteren. Bovendien doet het strekmetaal dienst als zonwering en zorgt het voor natuurlijke ventilatie. En door de transparantie van het strekmetaal komt er toch voldoende licht binnen waardoor de kantoorruimtes groter lijken.

Dit project is ook genomineerd voor de Franse Archi Design Architectuurprijs 2018 in de categorie Gebouwen - Renovatie.

Schip Ahoy

De gevel die door de architect als zwakste punt werd gezien, trekt nu alle aandacht naar zich toe. De gebogen vorm van het strekmetaal en de speciale nachtblauwe metallic afwerking zorgen ervoor dat de gevel eruit ziet als een groot zeil dat wappert in de wind.

In combinatie met de driehoekige vorm geeft dit de indruk van een groot schip met zwarte zeilen, vandaar de naam Black Pearl. Het enige wat ontbreekt is een bemanning van piraten zodat de vergelijking met het gelijknamige schip compleet is...

Fotografie : Philippe Leroy