“OUDE” INDUSTRIE SAAI?

2018: een enerverend jaar voor de staalwereld

Importheffingen beïnvloeden de staalhandelstromen en aan het importeren van staal uit één van de gequoteerde landen zijn inmiddels flinke financiële risico’s verbonden.

De staalmarkt is flink in beweging. De 64 landen die aan World Steel rapporteren, meldden in september een productie van 1.347 miljoen ton staal over de eerste 9 maanden van 2018: een stijging van 4,47% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Bovendien leiden de investeringen van Russische staalproducenten in de Verenigde Staten - om zo toegang tot de grote Noord-Amerikaanse staalmarkt te krijgen - tot andere marktverhoudingen. En dan hebben we bepaald nog niet alle verschuivingen in de staalmarkt genoemd.

Ook op technisch gebied zijn er nieuwe ontwikkelingen te melden. Zo is de HIsarna technologie baanbrekend voor de productie van staal.

HIsarna process

Comparison with the Blast Furnace route

De impact is te vergelijken met de introductie van het continugieten in de vorige eeuw, waardoor de processtappen van het blokgieten en blokwalsen overbodig werden. Deze stappen zijn in dertig jaar tijd nagenoeg volledig uitgefaseerd. Inmiddels is er € 75 miljoen in deze nieuwe technologie geïnvesteerd en het is prachtig dat de pilot plant in IJmuiden staat.

Ondanks dat de staalindustrie tot de oude industrie wordt gerekend, is de wereld van staal allesbehalve saai. Gelukkig maar. Vol verwachting kijken we dan ook uit naar de verdere ontwikkelingen in 2019.

Ondertussen willen wij u bedanken voor het vertrouwen dat u stelde in ROTO en wensen wij u fijne kerstdagen en een gezond 2019.

Tom van Lindert en Ger de Kwaasteniet