DE BOER SNIJBEDRIJF

Rijnlandroute

Na jaren van voorbereiding en discussie is in augustus 2017 de bouw van de RijnlandRoute eindelijk van start gegaan. De RijnlandRoute is een nieuwe wegverbinding van Katwijk, via de A44, naar de A4 bij Leiden. De weg lost verkeersknelpunten op en zorgt voor een goede doorstroming in de regio, met name rondom Leiden en Katwijk.

Belangrijke elementen waarmee rekening gehouden moet worden bij de uitvoering zijn het beperken van de verkeers- en omgevingshinder, duurzaamheid, natuurwaarden, archeologische vindplaatsen en bommen uit de Tweede Wereldoorlog.

Boortunnel

Een belangrijk onderdeel van het plan is de aanleg van een geboorde tunnel (N434) van 2,5 kilometer. De funderingswerkzaamheden voor de aanleg van de tunnel zijn in volle gang. Bij de startschacht en de ontvangtschacht zijn damwanden aangebracht en ankerpalen de grond in getrild.

Stalen ankerplaten op maat

Om de damwanden op hun plaats te houden zijn stempelramen aangebracht. Deze stempelramen bestaan uit buizen, profielen, trekankers en diverse op maat gesneden onderdelen (hulpstaal). In opdracht van Voorbij Funderingstechniek uit Amsterdam heeft De Boer Snijbedrijf uit staal S355J2+N 60 ton ankerplaten en platen voor stempelstoelen op maat gesneden.

Tunnelboormachine

De ankerpalen zorgen voor de verankering van de vloer. Zodra het onderwaterbeton is gestort, wordt het water weggepompt en is de bouwkuip klaar. Nu kan de bouw van de tunnel met behulp van de tunnelboormachine (TBM) vanuit de startschacht beginnen.

De TBM is speciaal voor dit project ontworpen en heeft een boorkop met een diameter van bijna 11 meter. De TBM graaft én bouwt de tunnel tegelijkertijd. Het duurt circa 6 maanden voordat de TBM één tunnelbuis heeft gegraven en bij de ontvangstschacht aankomt. Vervolgens wordt de TBM uit elkaar gehaald en terug vervoerd naar de startschacht, waarna het boren van de tweede tunnelbuis begint.

Als alles volgens plan verloopt is de RijnlandRoute in 2022 klaar.