DE BOER STAAL

De Nederlandse flyshootersvloot breidt zich sinds 2005 langzaam maar gestaag uit. Werden voorheen vooral buitenlandse vissersschepen omgebouwd, tegenwoordig laat men vaker nieuwe flyshooters bouwen, ook in Nederland.

De Boer Staal heeft recent complete scheepsbouwpakketten geleverd voor de bouw van vier nieuwe flyshooters. Scheepswerf Padmos uit Stellendam heeft deze opdrachten geboekt. Twee schepen worden in Frankrijk gebouwd en twee in Nederland.

Plaatstaal en Holland profielen

Voor de bouw van deze nieuwe flyshooters heeft De Boer Staal plaatstaal (5 t/m 100 mm dik) en Holland profielen geleverd in scheepsbouwkwaliteit Grade A, AH36, DH36 en S355J2+N alles met 3.2 LR (Lloyds Register) certificaat. Al het staal is door De Boer Staal gestraald en gecoat met tweecomponent shopprimer Sigmaweld MC, op maat gesneden en gevormd.

Flyshooting

De flyshoottechniek komt oorspronkelijk uit Denemarken (snurrevaed) en is door de Schotten (flyshooting) verder ontwikkeld. Een flyshooter vist achter het schip met lijnen (zegentouwen) met daaraan een net. De zegentouwen rollen over de zeebodem en veroorzaken lichte stofwolken die de vissen doen opschrikken waardoor ze voor de touwen uitzwemmen. Bij het binnenhalen van de netten worden de grote en sterke vissen op het laatste moment samengedreven naar de netopening. De kleine, ondermaatse vis ontsnapt.

Vorig jaar vingen flyshooters 3,5 miljoen kilo rode poon, 1 miljoen kilo mul, 1,6 miljoen kilo inktvis en 1,2 miljoen kilo makreel. De vraag naar door flyshooters gevangen inktvis en mul is groot. Doordat er nauwelijks grondvuil wordt meegevangen, is de vis bijna altijd van uitstekende kwaliteit. Ook is de vis snel bij de visafslag waardoor de vis bijna direct vanuit zee op het bord van de consument belandt.

Op zoek naar staal?

Bent u op zoek naar plaatstaal en profielen in scheepsbouwkwaliteit? Gecoat met een MC primer? Op maat gesneden en gevormd? Neem dan contact op met De Boer Staal.