ROTOkort

PLANET CARAVAN

by Niels van Bunningen (2018)

"Toen ik de top van de boog had bereikt, leek het alsof de tijd stil stond. Ik werd overrompeld door emoties en zelfbewustzijn. Maar toen ik omlaag keek naar de aarde - deze fantastische, fragiele oase, dit eiland dat ons werd geschonken en dat al het leven heeft beschermd tegen het onverbiddelijke heelal - werd ik overvallen door een gevoel van verdriet. Aangeslagen door een onmiskenbare, ontnuchterende contradictie."


Ron Garan, astronaut.

De kunstenaar heeft deze uitspraak gebruikt als inspiratie voor zijn kunstwerk Planet Caravan: een astronaut zweeft in de ruimte en terwijl hij terugkijkt naar de aarde wordt hij gegrepen door de kwetsbaarheid en nietigheid van deze planeet.

Dit gevoel is in beeld gebracht in de schedel die door talloze handen wordt aangegrepen en in het materiaalgebruik waarbij het roest contrasteert met het door Rotocoat verzinkt staal.

Met de reis in de ruimte heeft de mens wederom een barrière overwonnen.

In zijn rugzak draagt de astronaut allemaal voorwerpen die te maken hebben met het overwinnen van eerdere barrières zoals een sextant (de zee), een mijn-kanarie (het ondergrondse), papieren vliegtuigen (de lucht), een machete (het land) en een mossel (de onderzee).

Het beeld is te bezichtigen in beeldenpark Landgoed Anningahof in Zwolle.