INTERESSANTE TIJDEN

Het zijn interessante tijden. Na de Europese verkiezingen, in het zicht van een mogelijke Brexit en in de wetenschap dat de grootmachten USA en China in een handelsconflict zijn verwikkeld, lijken grote veranderingen zich aan te dienen. Voor velen alle reden om de toekomst te vrezen.

Maar “what’s new?” In 1966 zei Robert F. Kennedy in een speech in Zuid-Afrika:

“There is a Chinese curse which says “May he live in interesting times.” Like it or not, we live in interesting times. They are times of danger and uncertainty; but they are also the most creative of any time in the history of mankind.”

Hoe actueel is deze tekst ruim 50 jaar na het uitspreken ervan? Want ook wij leven in onzekere tijden. We zijn gewend aan het verleden, weten hoe we het vandaag moeten doen, maar kunnen niet voorspellen wat er op ons afkomt volgende week of volgend jaar, laat staan over vijf jaar.

We kunnen die “interessante tijden” zien als een vloek, maar we kunnen ook - net als Robert F. Kennedy - de mogelijkheden zien en mensen in beweging brengen. Want om gevaar en onzekerheden te overwinnen moeten we vooral niet bang zijn en creatief met veranderingen omgaan. Ook dat is ondernemerschap.

Wij wensen iedereen interessante tijden, goed ondernemerschap en een fijne zomervakantie toe!

Tom van Lindert en Ger de Kwaasteniet