ROTOCOAT

“Ik zal echt zo blij zijn als het toestel in de tuin van ons hotel staat" verzucht Atilay Uslu, oprichter en eigenaar van Corendon. “De hele operatie is veel complexer dan we dachten!”

Na een vijfdaags transport van Schiphol naar Badhoevedorp is de Boeing 747 op 10 februari 2019 gearriveerd op zijn nieuwe plek in de tuin van het Corendon Village Hotel.

Hoewel de afstand die afgelegd moest worden kort was, had de reis heel wat voeten in aarde. Om de zelfrijdende trailer met de jumbojet op de plaats van bestemming te krijgen, is met rijplaten een tijdelijke weg aangelegd, zijn sloten gedempt, hekken weggehaald en bruggen gebouwd. Het grootste obstakel was het oversteken van de A9. Hiervoor werd de snelweg zelfs enige tijd afgesloten.

Vanwege de krappe ruimte was het ook bij het hotel nog even spannend, maar het vliegtuig is keurig in de tuin van het hotel geplaatst. Hierna is het vliegtuig met een lengte van 60 meter en een gewicht van 150 ton, gestabiliseerd.

Sokkels en dragers

Om het vliegtuig te stabiliseren, zijn de wielen onder neus, vleugels en body op speciale sokkels en dragers geplaatst. Deze sokkels en dragers met bijbehorende voetplaten, tussenschotten en ankers zijn door Troost Constructiebedrijf uit Staphorst op maat gemaakt en door Rotocoat thermisch verzinkt.

5D-experience

De voormalige KLM Boeing 747-400 ‘City of Bangkok’ wordt later dit jaar omgebouwd tot een 5D-experience over de 747 en de geschiedenis van de luchtvaart. Bezoekers kunnen dan op plekken komen die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor het publiek.

Men kan een kijkje nemen in de cargoruimte, zien hoe er wordt getankt, een bezoekje brengen aan de businessclass en cockpit en zelfs over de dertig meter lange vleugels lopen. Het hoogtepunt van het bezoek wordt de 5D-experience, waarin bezoekers alle facetten van het vliegen zelf kunnen ervaren.

Op deze video is te zien dat het transport van de eerste Corendon Boeing 747 een hele onderneming was.