Almere Buiten, stadsdeel van Almere, heeft het karakter van een polder: sloten, tochten, vaarten, bos en de Oostvaardersplassen in de achtertuin. Hier heb je levendige buurten die grenzen aan een stukje groen, met voldoende (sport)voorzieningen en winkels en goed openbaar vervoer vlakbij.

Ook in Almere is er veel vraag naar sociale huurwoningen, maar er is ook een lange wachtlijst. Daarom besloot Woningstichting GoedeStede in het centrum van Almere Buiten voor de sociale huur compact en in de hoogte te bouwen. Er is bewust gekozen voor appartementengebouwen met iets kleinere woningen waardoor meer mensen een kans krijgen om in te stromen.

Hekwerken

Begin dit jaar is appartementengebouw Bolívar opgeleverd. Dit gebouw heeft vier verdiepingen en 95 tweekamer sociale huurwoningen. De woningen hebben een vloeroppervlak van 50 m2 en zijn allemaal voorzien van een terras of balkon.

Constructiebedrijf H. ten Brinke & Zn. uit Markelo heeft voor dit appartementengebouw de stalen hoofddraagconstructie geleverd. Ook de galerijhekwerken, de balkonhekwerken met spijlen en met strekmetaal, de binnenhekwerken met leuningen en de privacyschermen zijn door HTB geleverd en gemonteerd. Deze hekwerken zijn thermisch verzinkt en tweelaags gepoedercoat door Rotocoat.

Speels effect

De balkonhekwerken op de eerste verdieping zijn uitgevoerd in progressief strekmetaal: de maaswijdte van het strekmetaal wordt van onder naar boven steeds groter. Hierdoor heb je aan de onderkant geen inkijk, maar kun je er aan de bovenkant wel doorheen kijken. De 58 door Staco geleverde panelen met strekmetaal zijn voor de balusters geplaatst waardoor de balkons er fraai uitzien en tegelijkertijd voldoende privacy bieden.

Bolívar: waar komt die naam vandaan?

De naam van dit gebouw is geïnspireerd op Zuid-Amerika, net als de straatnamen in dit centrumgebied. Zo verwijst de naam van het gebouw Bolívar naar Simón Bolívar, een Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder die aan de wieg stond van de landen Panama, Colombia, Ecuador, Peru, Venezuela en Bolivia. Dat laatste land is naar hem vernoemd.