STACO

Parkeergarage ASML
“Staal is eenvoudig te monteren en te demonteren. Staal maakt snel en flexibel bouwen mogelijk en met staal kunnen grote overspanningen worden gecreëerd. Het is dan ook niet vreemd dat de nieuwe parkeergarage van ASML is opgebouwd uit staal en is voorzien van Staco roosters!”

Chipfabrikant ASML uit Veldhoven is een van de grootste producenten ter wereld van machines voor het maken van nano-chips die gebruikt worden voor telefoons, tablets en laptops. ASML groeit snel en heeft meer parkeerplekken nodig. Daarom is op het parkeerterrein achter gebouw ASML 2 een nieuwe, demontabele parkeergarage gebouwd die ruimte moet bieden aan 3000 auto’s.

Stalen kolommen en Pet-liggers

De parkeergarage met splitlevel niveaus bestaat uit een constructie van stalen kolommen en stalen ‘Pet-liggers’ met daartussen geprefabriceerde betonnen vloerplaten. De parkeerdekken zijn door middel van korte hellingbanen met elkaar verbonden.

Geïntegreerde sensoren in de vloerplaten van de bovenste hellingbanen meten het vochtgehalte en de temperatuur en zorgen dat de hellingbanen in de winter worden verwarmd. Bij droge vorst worden de op- en afritten niet verwarmd omdat deze dan niet glad zijn. Dat spaart energie, terwijl gebruik en veiligheid toch gewaarborgd zijn.

Staco verzinkte stalen roosters

De staalconstructie voor de parkeergarage is geproduceerd, geleverd en gemonteerd door Moeskops Staalbouw uit Bergeijk. Staco heeft 5100 m2 stalen roosters type RR en RL geleverd voor de afscheiding rond de schachten en de hellingbanen aan de binnenzijde. De roosters zijn voorzien van aangelaste lippen zodat ze snel en gemakkelijk gemonteerd kunnen worden.

Een deel van de Staco roosters is voorzien van een 3 mm dikke stalen plaat om ervoor te zorgen dat de wind niet door het hele gebouw kan waaien. De buitengevel is afgewerkt met panelen van aluminium strekmetaal.

Duurzaamheid

De nieuwe parkeergarage is demontabel opgebouwd om flexibel terreingebruik in de toekomst mogelijk te maken. De staalconstructie van kolommen, Pet-liggers en roosters is demontabel door het gebruik van boutverbindingen en dankzij de toepassing van doken kunnen ook de vloerplaten eenvoudig worden gescheiden. Alle elementen kunnen één voor één verwijderd en elders opnieuw opgebouwd worden, waarmee optimaal invulling is gegeven aan de flexibiliteits- en duurzaamheidswensen van ASML.

Meer weten over onze roosteroplossingen?