STACO

North Sea Port
Vlissingen

Het Deense energiebedrijf Ørsted, met windparken in Denemarken, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Verenigde Staten en Taiwan, start in december 2019 voor de kust van Walcheren met de bouw van haar eerste Nederlandse windpark Borssele 1 & 2.

Permanente onderhoudsbasis

De coördinatie van de bouw en het onderhoud van dit windmolenpark zal vanuit Vlissingen plaatsvinden. Daartoe bouwt Ørsted een permanente onderhoudsbasis in de Buitenhaven in Vlissingen. Het kantoorgebouw is al in gebruik genomen, maar buiten zijn de bouw van een kade met een lengte van 100 meter, plus twee drijvende steigers met afmeervoorzieningen voor vier schepen, nog in volle gang.

Hellingbaan

Bij de kade met de steigers is een stevige hellingbaan in U-vorm aangelegd zodat de vrachtauto’s met materialen gemakkelijk gelost kunnen worden. Deze hellingbaan is geproduceerd door Las- en constructiebedrijf J. van Belzen uit Vlissingen.

De vloer van de hellingbaan bestaat uit Staco antislip zwaarlastroosters in grote afmetingen RHADV 5-100/22x33.

Staco antislip zwaarlastroosters

De Staco zwaarlastroosters zijn voorzien van een antislipkarteling op zowel de draag- als de vulstaaf en zijn uitermate geschikt voor extra zware belastingen. Bovendien zijn deze roosters thermisch verzinkt door Rotocoat zodat ze duurzaam beschermd zijn tegen de weersinvloeden.

Windpark operationeel in 2020

Wanneer windpark Borssele 1 & 2 in november 2020 operationeel is, is dit park jaarlijks goed voor de elektriciteitsvoorziening van één miljoen huishoudens.

Vanuit de onderhoudsbasis zullen er dagelijks schepen met onderhoudstechnici vertrekken om de 94 windmolens te onderhouden, zo nodig te repareren en zo de elektriciteitsvoorziening te waarborgen. Dit onderhoudswerk biedt nog zeker 25 jaar lang werk aan 50 tot 100 Ørsted-medewerkers.

Meer weten over antislip zwaarlastroosters?