ROTOCOAT

De groei van de wereldeconomie legt een onhoudbare druk op de natuurlijke bronnen van de aarde.

ROTOCOATEN BETROUWBAAR EN SNEL

De groei van de wereldeconomie legt een onhoudbare druk op de natuurlijke bronnen van de aarde. Dit probleem zal alleen nog maar groter worden. Door circulair te denken en materialen te hergebruiken, worden we minder afhankelijk van schaarse grondstoffen en minder kwetsbaar voor tekorten en veranderlijke marktprijzen. Verzinkt staal kan een positieve bijdrage leveren aan circulaire bouwoplossingen. Verzinkte staalconstructies hebben een lange levensduur en zijn, mits demontabel, uiterst geschikt voor hergebruik.

De groei van de wereldeconomie legt een onhoudbare druk op de natuurlijke bronnen van de aarde. Dit probleem zal alleen nog maar groter worden. Door circulair te denken en materialen te hergebruiken, worden we minder afhankelijk van schaarse grondstoffen en minder kwetsbaar voor tekorten en veranderlijke marktprijzen. Verzinkt staal kan een positieve bijdrage leveren aan circulaire bouwoplossingen. Verzinkte staalconstructies hebben een lange levensduur en zijn, mits demontabel, uiterst geschikt voor hergebruik.

Kenniscentrum op afvalberg

Een mooi voorbeeld van een duurzaam en circulair gebouw is het Energie Kenniscentrum Leeuwarden. Het gebouw ligt op de voormalige afvalberg Skinkeskâns en fungeert als landmark voor de nieuwe Energiecampus.

Bouwen op een vuilnisbelt is een uitdaging. Daarom is er gekozen voor een licht gebouw dat als het ware zweeft op een fundering van 108 verzinkte stalen kolommen. Om de belasting zo gelijkmatig mogelijk te verdelen, zijn de stalen funderingskolommen bevestigd aan een raster van verzinkte stalen balken onder de begane grondvloer. Bovendien zijn de funderingskolommen in hoogte verstelbaar zodat eventuele verzakkingen van de ondergrond kunnen worden opvangen.

Keuze voor verzinkt staal lag voor de hand

Omdat het gebouw licht moest zijn, was de keuze voor staal en hout evident. Om het staal te beschermen tegen corrosievorming, lag ook de keuze voor thermisch verzinken voor de hand.

Bovendien past de natuurlijke grijze tint van de verzinkte balken perfect bij het hout dat binnen is gebruikt en bij het vergrijzende hout van de lamellengevel aan de buitenkant van het gebouw.

Goede communicatie: beter voorkomen dan genezen

De staalconstructie is geleverd door constructie- en technisch installatiebedrijf K. Stok & Zn. De stalen kolommen, balken en trappen zijn thermisch verzinkt door Rotocoat. Bovendien zijn de cradle-to-cradle gecertificeerde stalen gevelroosters, bordesroosters en vlonderroosters, die in en om het gebouw zijn gebruikt, thermisch verzinkt door Rotocoat. “Wij hadden voortdurend overleg met de staalbouwer, over de maatvoering van de staalconstructie en waar de gaten dienden te komen. Aangezien de volledige staalconstructie in het zicht kwam, hebben we goed besproken hoe we de kolommen zouden dubbeldippen. Je wil natuurlijk niet dat de naad die ontstaat door het dubbeldip procedé visueel gaat storen”, zegt Klaas Bergsma, commercieel directeur van Rotocoat.

Wat duurzaam lijkt is nog niet per se duurzaam

Het gebouw is ontworpen door Achterbos Architecten. De inzet op duurzaamheid en de bijzondere fundering maakten het ontwerp van het Energie Kenniscentrum tot een intensief proces.

“Bij elke keuze heb je steeds duurzaamheid in je achterhoofd zitten, maar dat vraagt veel discussie over materialen en hun milieu-impact. Wat duurzaam lijkt is nog niet per se duurzaam. Daarbij spelen beschikbaarheid en geld ook nog een rol”, zegt Bart Cilissen van Achterbos Architecten.

Over het resultaat is hij echter meer dan tevreden. Het paviljoen is vanaf de rondweg van Leeuwarden duidelijk zichtbaar en mag zich verheugen in een grote belangstelling.

En wanneer het gebouw uiteindelijk ontmanteld zal worden, kan de volledige staalconstructie uit elkaar geschroefd worden voor hergebruik in een ander gebouw. Dat is duurzaam en circulair!

Meer weten over duurzaam verzinkt staal?

Met dank aan Bruno Dursin van Zinkinfo Benelux, Bart Cilissen van Achterbos Architecten en Pieter Teppema van Meijer & Joustra.