SPREEK(S)TAAL

ROTOCOAT: ook voor het schooperen van staal!

Staal is sterk, kan gemakkelijk verwerkt worden en is in allerlei kwaliteiten beschikbaar. Eigenlijk heeft staal maar één nadeel: het roest snel en moet dus duurzaam beschermd worden tegen corrosie.

Rotocoat is al jarenlang gespecialiseerd in het conserveren van staal. In april hebben wij in Wolvega onze nieuwe schoopeerhal in gebruik genomen. Naast het thermisch verzinken en poedercoaten van staal, bieden wij u nu ook het schooperen van staal aan volgens NEN-EN-ISO 2063.

SCHOOPEREN, METALLISEREN OF VLAMSPUITEN

Schooperen, metalliseren of vlamspuiten zijn drie verschillende termen voor hetzelfde proces: het met een spuitpistool thermisch aanbrengen (met een vlam spuiten) van vloeibaar zink op gestraald staal.

Een zinkdraad wordt door het spuitpistool gevoerd en met een vlam verhit. Het vloeibare zink wordt door middel van perslucht uit het pistool geblazen en in één of meerdere lagen op het staal gespoten. Deze zinklaag stolt direct tot een goed hechtende beschermlaag. Wanneer er toch een beschadiging optreedt, ontstaat er een chemische reactie, de zogenaamde kathodische bescherming, die ervoor zorgt dat het staal niet gaat roesten. Na het schooperen wordt het object voorzien van een poedercoating of natlak.

VOORDELEN VAN SCHOOPEREN

De hechting van de zinklaag op het gestraalde oppervlak is zeer goed en zorgt voor een lange levensduur van het staal. Het uiterlijk van een schoopeerlaag ziet er glad uit en er zijn geen druipers. Schooperen trekt het staal niet krom en biedt meer mogelijkheden qua maatvoering. Zo kan schooperen worden toegepast bij objecten die niet in het zinkbad passen. Schooperen is ook heel geschikt voor objecten die bij thermisch verzinken gevoelig zijn voor vervormen, zoals bijvoorbeeld kozijnen.

Ook voor het uitvoeren van plaatselijke reparaties is schooperen een goede toepassing. Het voordeel hiervan is dat het werk niet volledig ontlakt / ontzinkt hoeft te worden, maar plaatselijk kan worden gestraald en geschoopeerd. Daarna kan het geheel worden overgecoat.

Bij schooperen kan de binnenzijde van stalen profielen niet of zeer moeilijk behandeld worden en naden en kieren vloeien niet dicht. Een schopeerlaag moet dan ook altijd worden afgesloten met een poedercoating of natlak.

Wilt u een duurzaam eindresultaat en zekerheid? Kies dan voor:

ROTOCOATEN BETROUWBAAR EN SNEL

Wilt u meer informatie of heeft u een specifieke vraag? Bel +31 85 044 27 27 of mail naar verkoop@rotocoat.nl