Het systeem om decorstukken in de huidige toneeltoren van het AFAS Circustheater in Scheveningen te hijsen, is niet meer geschikt voor de grote voorstellingen van deze tijd. Daarom moet de toneeltoren verbouwd worden. Met deze verbouwing wil Stage Entertainment de veiligheid van medewerkers en bezoekers ook bij grote producties in de toekomst blijven garanderen.

Een zorgvuldige klus

In de zomer van 2019 zijn de eerste voorbereidende constructieve aanpassingen uitgevoerd. Toen heeft Stieva Metaal Groep de staalconstructie van de bestaande toneeltoren versterkt, aangepast en voorzien van bevestigingsconsoles zodat de nieuwe opbouw hierop bevestigd kan worden.

De tweede fase van de verbouwing van de toneeltoren anno 2020 is eveneens gerealiseerd door Stieva Metaal Groep. De uitdaging was de hoogte van het gebouw. 102 ton stalen balken en 20 ton roostervloeren moesten naar een hoogte van 35 meter worden gehesen. Een zorgvuldige klus, waarbij veiligheid voorop stond. De montage is voorspoedig verlopen en de nieuwe balkconstructie past precies op het oude gebouw.

Toneeltoren 7 meter hoger

De toneeltoren is nu ongeveer 7 meter hoger dan de vorige toren. Deze grote hoogte is van belang om decorstukken, spotlights en doeken zo hoog te kunnen hijsen dat deze niet meer in het zicht hangen. De hiervoor gebruikte hijsmechanismen bevinden zich in de toren, alsmede diverse technische installaties. Ook bevinden zich in de toren rondgangen zodat de technici gemakkelijk bij de technische installaties kunnen komen.

Duurzame Staco zwaarlastroosters type RH

Na de montage van de nieuwe opbouw zijn het trappenhuis en de roostervloeren geplaatst. Tot slot wordt de gevelbeplating met aluminium en hout gemonteerd. De werkzaamheden zullen naar verwachting zomer 2020 zijn afgerond.

Voor dit project heeft Staco 20 ton zwaarlastroosters type RH geleverd die uitermate geschikt zijn voor zware belastingen. De door Rotocoat thermisch verzinkte roosters zijn geleverd in delen van circa 1820 x 1205 mm.

Zo dicht bij zee zijn de roosters hiermee duurzaam beschermd tegen de weersomstandigheden. Het AFAS Circustheater kan weer jaren vooruit en vele prachtige musicalproducties op de planken brengen.

Voor de liefhebbers: een stukje historie

Het oorspronkelijke theater werd op 16 juli 1904 geopend door Circus Schumann. Tot in de jaren 60 was het Circustheater een echt circus dat alleen in de zomermaanden geopend was. Later kreeg het gebouw de naam Circus Strassburger. Dieren werden met een trein aangevoerd tot station Hollands Spoor, om vandaaruit naar het Circustheater te worden begeleid.

In latere jaren fungeerde het Circustheater als concertzaal. In 1991 werd het complex eigendom van Joop van den Ende. Hij kocht het pand voor het symbolische bedrag van 1 gulden van de gemeente Den Haag, onder de voorwaarde dat hij het zou ombouwen tot theater. Het AFAS Circustheater is nu onderdeel van Stage Entertainment en wordt hoofdzakelijk gebruikt voor musicals. Na de aankoop in 1991 was Les Miserables de eerste productie. Na een verbouwing in 1993, ging The Phantom of the Opera van start. Vele musicals volgden.

Meer weten over zwaarlastroosters?